Bilder från Örnsköldsviks konsthall

 Jantefakta

”Du ska inte tro att du är något,” är kanske det vi mest förknippar med Jantelagen men vad är Jantelagen egentligen? Jo, Jantelagen är ett resultat av klassamhället. Jantelagen handlar om maktstrukturer.

Aksel Sandemose satte ord på fenomenet ”Jante” och nedtecknade tio Jantelagar. ”Lagom” är bra och ingen får sticka ut för mycket – men hur ska ett samhälle kunna uppnå jämställdhet, jämlikhet och utvecklas om ingen tillåts tänka utanför ramarna?

Varför böja sig för Jantelagen och förlora vår identitet? Dela med dig och vinn kreativitet, innovation och ansvar för oss själva och varandra. På så sätt kanske vi kommer närmare ett samhälle där vi som människor får vara unika och av lika mycket värde!

Små människor i stora kroppar

Kuvade och rädda sitter de små människorna och trycker på var sin Jantelagsbok. De är små människor i stora kroppar som inte kan leva upp till sin roll och rock. Med Jantelagen försöker de trycka ned folk, -på så sätt tror de att de är förmer.

Teknik: Stärkta och svartmålade kavajer och klänningar. Innuti kläderna: människor i glaserad keramik, sittande på Jantelagsböcker.

 Jantelagen!

1, Du ska inte tro att du är något.

2, Du ska inte tro att du är lika god som vi.

3, Du ska inte tro att du är klokare än vi.

4, Du ska inte inbilla dig att du är bättre än vi.

5, Du ska inte tro att du vet mera än vi.

6, Du ska inte tro att du är förmer än vi.

7, Du ska inte tro att du duger till något.

8, Du ska inte skratta åt oss.

9, Du ska inte tro att någon bryr sig om dig.

10, Du ska inte tro att du kan lära oss något.

11, Taggarna utåt.

Hur många gånger har du inte mött någon som visat ”taggarna utåt”? Rädd för förändring, rädd för utveckling, rädd för att någon annan ska visa sig vara lika bra eller kanske bättre än de själva. När rädslan styr bemöter man andra med en negativ världsbild, och ibland med hot för att upprätthålla någon slags balans inom sig själv. Den negativa energin och hoten sträcker sig långt utanför personen, – till insidan kommer man aldrig in. Taggarna säger: ”Det har jag aldrig sagt”, ”Det har jag aldrig gjort”, ”Det måste vara ett missförstånd”, ”Nu har du missuppfattat mig”, ”Du har kommunikationsproblem”… Alltid försöker de skylla ifrån sig, aldrig tar de ansvar eller står för något. Allting är någon annans fel.

Teknik: Smidd skål med hårdlödda taggar, oljebränd.

12, 13 och 14, I mellanrummet.

I mellanrummet mellan spikarna, i mellanrummet mellan raderna finns det lagar, tyckanden och borden som man bör anpassa sig efter, det är en tyst överenskommelse mellan Jante och hans anhängare. Om du inte anpassar dig, om du inte rättar dig i ledet och skärper till dig blir du utfryst – för tid och evighet. Det gäller inte bara dig utan också kommande generationer efter dig. Jante är skoningslös. Men var inte rädd, du behöver inte Jante.

Teknik; Smidda skålar med nitade spikar, oljebrända.

17, Polerad fasad.

Vissa människor försöker att bära upp en fin och polerad fasad, inuti är de inte särskilt vackra. De låter alla höra deras fina titel, fina skola eller fina bakgrund, vad än det finns att skryta med. De slänger sig gärna med svåra ord och rättar gärna också andras fel, -än fast deras eget språk inte alla gånger är korrekt.

Skålen speglar också sin omgivning. Den vänder kappan efter vinden och försöker tillgodose och blidka sin omgivning. Vem ”skålen” pratar med -spelar ingen roll, -håller alltid med! Vill inte bli ifrågasatt eller ertappad med att vara en ”kappvändare”.

Teknik; Smidd, polerad skål på fot, vaxad.

15 och 16,Slå in den spik som sticker ut.

Jante finns överallt mer eller mindre och i oss alla mer eller mindre.

I Japan finns det ett ordspråk som lyder så här: ”Den spik som sticker upp blir nedslagen” / ”The nail that stands out gets hammered down”. Man får inte sticka ut och tro att man är något. Om man så gör blir man nedtryckt och tilltrampad.

Teknik; Smidda spikar, hårdlödda fogar, svartmålat.

18, 19 och 20, Fin i kanten.

Förfinande människor vill bara prata om ytliga saker, inget som på något sätt berör känslor eller kan väcka någon slags diskussion eller ett ställningstagande. Vill bara stå och se på. De säger: ”Har jag ingenting sagt har jag ingenting gjort”. MEN, de kan inte ha mer fel. Står man och ser på något som är fel eller orättvist och inte gör något för att stoppa det är man precis lika eländig som den som genomför det hela, -faktiskt ännu värre. De ser med perspektiv och skärpa och blundar ändå, -det är så fegt.

De förfinade sticks med sina taggar, sårar och lämnar sitt offer blödande. Om de blir ifrågasatta värjer de sig med sin fina polerade kant.

Teknik; Smidda skålar med nitade taggar, polerad kant, oljebrända.

21, 22 och 23, Förändring.

Jante finns i oss alla. Om vi är medvetna om vem Jante är och hur han gör entré kan vi välja att minimera Jantes påverkan på våra liv. Tvätta bort Jantesvärtan. Ju mer transparent din skål är -ju rikare kommer ditt liv att bli. Man kan förändras åt båda håll, från Jante, till Jante. Hoppas att du väljer bort Jante ur ditt liv!

Teknik: Smidd skål med glas i Tiffanyteknik.

24, 25 och 26, Genomskinlig.

Faten beskriver hur det känns att drabbas av Jantelagen.

Man finns där mitt i folkhopen, men blir inte sedd. De låtsas inte som om de ser eller hör, -det är meningen att man ska bli ledsen. Sårad. Man känner sig genomskinlig. Transparent. Man känner sig vissen, men visa det inte. Din sorg är deras näring. Deras bränsle. De är inte värda det.

Teknik: Fat i Tiffanyteknik.

27 och 28, 29, 30, 31 Stå samman.

Vi människor måste stå samman, stötta och skydda varandra. Vänd ryggen mot Jantelagen och skydda de mindre om du är större. Stå samman så att inte Jantelagen kan komma in och bryta sönder och förstöra. Låt det inte finnas något utrymme för Jante. Stå nära samman, fyll ut hålrummen.

De är de människor som gör gott och rättvist som lämnar avtryck, som blir kvar som en spegling i vårt minne. Jantarna kommer tyvärr också på besök än fast de inte alltid är bjudna, men de lämnar inga spår och minnet av dem dunstar bort som vattenånga. Hur vill du bli ihågkommen?

Teknik: Skulpterat glas, slipat och monterat.

32, Stå samman.

Det finns hopp, det finns möjligheter att säga nej till Jante -om bara viljan finns! Vi kan om vi vill växa som människor, som samhälle som land som… Det finns egentligen inga begränsningar -om bara viljan finns! Sträck på dig för du är någon och du är viktig!

Teknik: Skulpterat glas, slipat och monterat.

33, Pojke på glasstig igenom livet.

Barnen är vår framtid, de är fortsättningen på livet. Älska dem! Bekräfta dem! Tro på dem! Om våra barn tror att de kan bli vad de vill, om de vill, kommer de snabbare att hitta sig själva och en plats och ett sammanhang som passar just dem. Underlätta för dem och lita på att de själva vet vilka pusselbitar som passar in i deras liv, försök inte lägga deras pussel, men stå intill som en vän.

Människan är skör i sig själv och livets väg kan vara både hal och svag, skicka med proviant som bär i svåra stunder. Lägg i deras famn självkänsla, självförtroende och glädje!

Våra barn är en spegling av oss själva och andra vuxna i deras närhet, vad vill du se när du tittar i den spegeln? Tänk efter vad vi fyller våra barn med, de är som öppna kärl som tar emot vad som ges.

Teknik: Slipat glas,monterat och sandblästrat samt spegelglas.

34, Janteled.

Vi väljer själva vad vi gör med våra liv. Låter vi Jantelagen påverka våra liv förnekar vi oss själva ljus och värme. Vi tillåter oss själva inte att växa.

När vi börjar tro på Jantes lag krymper vi som människor, vi hukar för lagen. Den dåliga självkänsla som Jantelagen ger tynger oss och vi böjer oss mer och mer med åren.

Minimera Jante i ditt liv. Ställ dig inte i Jantes led -lämna det. Jantes fotspår leder ingenstans, han går i cirkel.

Kom ihåg: Alla har en talang. Dela med dig av din talang! Inspirera andra!

Teknik: Skulpterat glas, slipat och monterat.

35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, Mista en bit och falla ihop.

Än fast du säger nej till Jante kan hans klor såra dig. Hans andedräkt fräter hål rakt igenom dig. Med den självkänsla som finns kvar försöker du att lappa ihop dig själv. Med självförtroendet försöker du att binda ihop de delar som sitter löst. Men om det pågår under en lång tid är det inte alltid möjligt att hålla ihop, man går sönder och faller isär. Det är så lätt att tappa bort en bit av sig själv.

Då måste du ha mod! Då får du söka nya vägar, göra nya stigar. Ibland blir du kanske tvungen att flytta för att Jantes rovfåglar är för många och har alltför vassa och långa klor. Bli inte ledsen, vid sidan av sorgen vandrar glädjen. Livet är vad du väljer att det ska vara! Det kan bara bli bättre!

Teknik: Blåst glas, slipat , graverat och sandblästrat.

43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, Inspirera!

Var med och förändra! Förändra din egen Jante och dela istället med dig av din talang. Att förmedla din talang är i det närmaste ett måste. Vem vet vilka förändringar i historien du kan bidra med? Placera en stjärna på himlen genom att osjälviskt inspirera dina medmänniskor -i stort och smått.

Teknik; Smidda skulpturer försedda med varsin skulpterad glaskula. Obehandlade. Monterade på tillfällig, målad ställning. Ställningen kan anpassas efter önskemål.

Fotograf: Håkan Nordström, www.nordstrombild.se

Kommentarer avstängda.