Offentligt verk till Sävar Rehab

Offentlig utsmyckning till ”Sävar Rehab”.

IMGP4776 (2)

Skulpturen till Sävar Rehab gjorde vi i samarbete med personalen – de var på kurs hos oss i smedjan/glashyttan. I glashyttan gjorde de glaslöv och i smedjan gjorde de delar till grenverket.

IMGP4777 (2)

Verket skissade vi text och bild till efter att vi varit och besökt personalen på plats. Vi utgick ifrån vad de sa och hur vi upplevde stället.

Tanken med verket blev kortfattat så här…

Vi tog fasta på ”Björkgårdsandan” – bemötande – när vi placerade två stiliserade människor vända emot varandra i samtal. Genom samtal som bygger på närvaro, tillit och trygghet ger man varandra ett värde. Skulpturen ”Bemötande” är ett bevis på att personalen lyckats när de använder både huvud, hjärta och själ i sitt dagliga arbete – varje del finns representerad i skulpturen. För att förstärka vad bemötande och medmänsklighet resulterar i har vi låtit en björk börja spira från skulpturens fot. Medmänsklighet får människor att växa på insidan och den grönskan avspeglar sig även på utsidan.

Löven har mönstret av en nervcell. Nervceller kan också de kopplas till kontakt.

IMGP4781 (2)

Huvud – huvudet. Hjärta – det röda hjärtat. Själ – det transparenta, skimrande.

IMGP4783 (2)

Ett fantastiskt roligt jobb!

Vår önskan är alltid att göra ett verk som passar platsen och människorna som dagligen möter konsten. Så var vår önskan också denna gång. Vi besökte ”Sävar Rehab” och träffade några ur personalen. Personalen gjorde vårt jobb enkelt när de bar på så mycket kunskap och hade så många tankar om hur man bäst tar hand om sina patienter och medmänniskor. Som det lät på personalen när de godkände vårt skissförslag, och genom kommentarerna vi fick när vi  monterade verket på plats, verkar det som om vi lyckades att sammanfatta deras arbete och människosyn.

Kommentarer avstängda.