”Jag är” vår utställning i Vadstena

Ett till verk färdigt till utställningen i Vadstena…

20150625_161955

Verket heter: ”Jag är!”

20150625_161641

Tanken med verket…

Jag är – men vem är jag?

Jag är – men varför är jag?

När vi möter varandra möter vi också oss själva, för vi speglar oss i varandra.

Vem vill du möta? Det är också lite upp till oss själva. Vi kan inte påverka allt, men vi kan färga vår omgivning – måla den i positiva eller negativa färger. Är du positiv avspeglar det sig i din omgivning, din positivitet målar dina medmänniskor glada. Är du negativ målar du också, men i en gråskala. Undvik det negativa i den mån du kan, för de färgerna är frätande och det finns inget riktigt bra fläckborttagningsmedel för att bli av med dem.

Vad är det för fel på vår värld? Ibland känns det som om vi lever i en lögn, skapad av oss själva. Vad ska vi göra? I grunden är vi människor goda, vår kärna är kärlek – så hur kan det bli så här? Ondskan smyger sig in – vi lär oss av vår omgivning. Det kan vara våra föräldrar som lär oss hur man tillsätter vatten till färgen och gör den tunnare, blekare. Det kan vara någon som du trodde var en vän som i ett obevakat ögonblick blandar svart i den färg man just för stunden målar med. Det finns många som vet hur man minskar färgernas intensitet och de vill gärna vara med och blanda  färgerna på din palett. Låt de inte påverka dig, lyssna till ditt hjärtas röst, lyssna till din kärna. Ditt inre vet vad som är rätt väg att gå – följ den!

Fråga dig själv, vad vill du åstadkomma under din livstid? Vill du gå obemärkt förbi eller vill du göra ett avstamp, en ny stig som lämnar spår? Vill du vara med och förändra världen? Tillsammans kan vi göra den ärligare, sannare och godare.

Sanningen kräver mod – därför är den inte alltid bekväm. Dina vänner kan lämna dig om de har slagit följe med sanningens motsats – Rädslan. Men kom ihåg att Sanningen lämnar dig aldrig, den är din osynliga vän. Var beredd på att dina ord från hjärtat målade i sanningens färger kan vändas emot dig och få en helt ny innebörd, men bli inte rädd för om dina meningar blivit vridna är det Rädslan som kastar. Stå på dig! Sanningen finns i ditt hjärta, Rädslan står på avstånd och vågar inte komma fram, han är obehaglig men det är inget att vara rädd för.

Det farliga är om alla slår följe med Rädslan, för att det är bekvämt. Om Rädslan får allt utrymme blir hans gälla skrik till slut normaliserande, det blir vardag. Då bygger vi en värld där man roffar åt sig det man kan utan att tänka på konsekvenserna eller bry sig om att man sårar någon på sin framfart. Sluta att skriva anonyma insändare och lägga ut subtila antydningar på sociala medier, det blir bara svårare att hitta sanningen. Säg det rakt ut till personen det gäller, än fast det känns svårt, det kommer att kännas bättre när Sanningen suddar ut det svarta som skymde sikten och insikten hos din vän. När de rätta färgerna framträder är det också lättare för dig att förlåta den som orsakade dig smärta.

Tänk i första hand med ditt hjärta – för hjärtat är smart! Sedan kan du addera hjärnan, men kom ihåg att börja med hjärtat. Lyssna på dig själv när du tar beslut eller väljer vägskäl i livet – du har de bästa svaren. Det är bara du som vet hur du ska leva ditt liv. Många kommer att vilja lägga sig i ditt livspussel. De kommer att försöka få dig att tro att de vet hur allt fungerar från början till slut – för stunden kanske det verkar enkelt – men följer du någon annans stig kommer du aldrig fram eftersom den inte var menad för dig. Du kommer aldrig att finna sanningen och meningen med livet eftersom du går i någon annans fotspår och de kan aldrig leda dig rätt.

20150625_161539

En jacka och en klänning – stärkta, målade och på ställning med spegelglas i ryggen/på magen. ”När vi möter varandra möter vi också oss själva, för vi speglar oss i varandra”.

20150625_161811

”… din positivitet målar dina medmänniskor glada…”

 

Kommentarer avstängda.