Dopträd, Nordmalings kyrka, 2017

Dopträd

20170126_145357

Nordmalings kyrka, 2017

IMGP5266 - kopia (2)

Dopträdet står i Vapenhuset. Vapenhuset är ett vackert rum innan man kommer in i själva kyrkan. Ett rum som egentligen inte använts tidigare, men som i och med dopträdet kommer att ses med andra ögon och framför allt användas!

IMGP5270 - kopia

Trädet består av tre stammar som följer det välvda taket 3,5 meter upp.

IMGP5284

Löven är varmt röda i tre olika nyanser. Takmålningarna i Vapenhuset och kyrksalen är målade i röda nyanser, kyrkbänkarna likaså. Stammarna är målade i en varm beige färg som börjar i en ljus, nästan vit beige. Högre upp på stammen blir den beirge färgen mörkare och mörkare, närmast löven är färgen som mörkast men fortfarande i samma färgskala.

IMGP5292 - kopia

Våra tankar runt verket:

Trädet står vid dörren till kyrksalen och böjer sig i vördnad för besökaren – liksom Gud omfamnar sina barn.

De tre stammarna på trädet för tankarna till treenigheten men symboliserar även judendom, islam och kristendom som alla har samma början, men utvecklats i tre olika riktningar. Trädet vill berätta att alla är välkomna!

Trädet är en stark symbol för liv och utveckling – liksom det nyfödda barnets liv precis har börjat spira kommer det att skjuta i höjd och för varje förgrening utvecklas och växa.

Löven berättar att det är ett friskt träd och i ständig förändring – liksom livet självt. Inget lever utan vatten, därför blir det en fin och stark symbolhandling för föräldrarna att hänga en glasdroppe – som får symbolisera en dopdroppe ur Livets källa  – i dopträdet. En påminnelse om att deras barn är i trygga händer.

När solen lyser genom glasdroppen speglar den allt i sin omgivning – den visar en glimt av vad Gud har gömt i var och en av oss. Det finns så mycket potential i oss alla. Det gäller bara att lyssna inåt och lyssna på Guds vägledning – vilket barn gör på ett helt naturligt sätt – så låt dom lyssna! Liksom trädet tar tid på sig för att växa upp måste vi människor låta det ta den tid det tar att hitta vår egen färg. För den färg vi väljer ska vi måla världen med! Tillsammans ska vi färglägga den för kommande generationer.

25

Dopdroppen.

3

Dopträdet under tillverkning. Här ett löv i ässjans eld.

5

Lövet smids och formas.

6

Smidda löv på kylning.

16

Mattias knäböjer framför kyrkan… och justerar foten till dopträdet.

17

Kommentarer avstängda.